OTP Kockázati Tőkealap I.

Az OTP Kockázati Tőkealap I. befektetési fókuszában olyan induló, legfeljebb öt éve mûködő, alapvetően innovatív társaságok és üzleti lehetőségek állnak, melyek egyediségükkel és újításaikkal versenyelőnyt képesek elérni, ezáltal piacaikon dinamikus nemzetközi növekedésre képesek. Az alap olyan iparágak, tevékenységek és üzleti ötletek iránt érdeklődik, ahol magas szakmai tudás halmozódik fel, innovatív megoldások, egyedi technológiai vagy kreatív eredmények akár szabadalmi védelem alá is eshetnek, s a cégek fejlesztési eredményeik piacra juttatásához, piacszerzéshez és növekedéshez keresnek tőkeerős és egyben megfelelő üzleti tudással és kapcsolatrendszerrel rendelkező befektetőpartnert.

Az OTP Kockázati Tőkealap I. 6,8 milliárd jegyzett tőkével került megalapításra és tevékenységét az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram JEREMIE I. program keretében folytatja. Az alap tervezett futamideje 8 év, és a JEREMIE programnak megfelelően a befektetési időszak 2013 év végéig tart. A megcélzott társaságokba a JEREMIE program szabályainak megfelelően egy befektetési döntéssel maximálisan 1,5 millió eurónak megfelelő forintösszeg fektethet be, s azt legfeljebb további két alkalommal ismételheti meg, miközben egy adott társaságba 150 millió forint alatti befektetéseket nem tesz.

Az alap kizárólag tőkeemeléssel szerez tulajdont a céltársaságokban, a tulajdonszerzés során nem törekszik többségi arány elérésére és az operatív irányítást a tulajdonostársak kompetenciájában kívánja hagyni, csupán egyedi szavazati jogokkal kívánja kisebbségi jogait védeni. A befektetések eredményeként a pénzügyi forrásokon túl az alapkezelő csapata teljes üzleti kapcsolatrendszerét, piacépítési tapasztalatait is rendelkezésre bocsátja, melynek eredményeként a befektetett tőke a leghatékonyabban szolgálhatja a céltársaság növekedését és sikeres nemzetközi terjeszkedését.